Selamlar. Bu yıla kadar İntel arkasına aldığı yazılım firmalarının desteğiyle hep öndeydi. Amd ise agresif bir politika izleyerek hem üretim teknolojisini durmadan geliştirerek hem de kullanıcıların isteğine tam anlamıyla yanıt vererek yakalamakla kalmayıp öne geçmiştir. Ryzen 2. nesil ile intelin 8. nesil işlemcilerinin ensesinde soluklanan kırmızı taraf, 3. nesil ryzen ile tek çekirdek, çok çekirdek ve fiyat performansta intelin önüne geçmeyi başardı. 7nm üretim teknolojisinin verdiği avantaj ile adete kasırgalar estirerek intel firmasını terletmeye devam etmektedir. İntel ise 14 nm verimliliği az olan teknoloji ile devam etmeyi sürtürerek adeta kendi kuyusunu kazmaktadır. 2021 yılında 10 nm teknolojiye geçmeyi planlayan intele amd nin cevabı ise yeni ryzen 4 nesil ile olacaktır.
Şu gerçeği de söylemek isterim. İntel işlemciler 14 nm ve yüksek frekansları yakalama arzusuyla adeta yanmaktadır. 8. nesil ve sonrasında işlemcileri soğutmak için gerekli olan su soğutmalı çözüm ise ek malitet getirmektedir. Eskiden amd ye ısınıyor derken şu anda intelin aynı duruma düşmesi ise manidardır.
Not: Bütün bu savaşın galibi herzaman kullanıcılar olmaktadır. Ne nadar ucuza performanslı işlemci alırsak o kadar karda olacağız. Not: 7700k 4.5 ghz deki 8 çekirdek işlemcili sistemimin anakart ve işlemci bileşenlerini satarak ryzen 5 3600 12 core 4.2 ghz de çalıştırdığım configürasyona geçtim. Daha verimli ve daha performanslı çalıştığını dile getirme gereği duydum. İntel işlemci fiyatına amd anakart (asus b450 tuf plus ) ve ryzen 5 3600 işlemci aldım.